Bernie Sanders: ‘Ik hoop op een revolutie binnen de Democratische Partij’

De Amerikaanse onafhankelijke senator Bernie Sanders: „De Democratische partij zou met jonge mensen en arbeiders een nieuwe richting moeten inslaan.”

De Amerikaanse onafhankelijke senator Bernie Sanders: „De Democratische partij zou met jonge mensen en arbeiders een nieuwe richting moeten inslaan.”

Interview

Bernie Sanders | Senator in de VS De progressieve senator Bernie Sanders, in Nederland om zijn nieuwe boek te promoten, ziet in de huidige stakingen in de Verenigde Staten bewijs dat de werkende klasse vooruitgang boekt.

De Amerikaanse senator en tweevoudig presidentskandidaat Bernie Sanders reist deze week in Nederland, België en Duitsland voor de promotie van zijn boek Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme, in de pas verschenen Nederlandse vertaling. Ze hebben na aankomst op Schiphol zondagochtend „een paar uur geslapen”, zegt zijn vrouw Jane in hun hotel, daarna was hij te gast in Buitenhof en iets meer dan een uur later wachtten hem drie interviews achter elkaar. De 82-jarige partijloze senator vuurt in hoog tempo zijn antwoorden af.

Als u lid was geweest van het Huis van Afgevaardigden, had u dan met de Democraten meegestemd om Republikein Kevin McCarthy zijn voorzitterschap te ontnemen?

„Jazeker.”

Lees ook: De aftocht van McCarthy toont de macht van radicaal-rechtse Republikeinen

Ook al verlamt dat de politiek?

„Het probleem was dat door zijn zwakke positie zeven of acht radicale afgevaardigden aan de rechtervleugel de Republikeinse Partij en daarmee het hele Huis in gijzeling hadden. Dat zijn mensen die enorme bezuinigingen willen doorvoeren op programma’s waar de arbeidersklasse baat bij heeft.”

En nu?

„Nu is de vraag of er genoeg gematigde Republikeinen zijn die bereid zijn met de Democraten samen te werken. Het ziet er niet naar uit.”

En andersom.

„Of er Democraten zijn die gematigde Republikeinen willen helpen?”

Als je wilt vermijden dat het Huis door extremisten wordt gegijzeld…

„Ik sprak de Democratische leider in het Huis, Hakeem Jeffries, die zei : ik weet niet zeker hoe dit afloopt.”

U bent in uw boek kritisch over Republikeinen, maar ook over Democraten, met hun sterke banden met het bedrijfsleven en hun miljonair-geldschieters.

„O, je kunt je niet voorstellen hoeveel tijd Democratische kandidaten kwijt zijn aan het binnenharken van donaties van rijkaards.”

Lees ook dit interview met Nancy Pelosi: ‘Republikeinen gedragen zich als de sekte van een ploert’

Wat maakt McCarthy dan een slechtere Speaker of the House dan Democraat Nancy Pelosi?

„Ik ben het heel vaak zeer oneens met Nancy Pelosi, maar zij heeft wel laten zien dat ze krachtig steun biedt aan burgerrechten, vrouwenrechten, LHBTQI+-rechten. McCarthy is een Trump-aanhanger en heeft waardeloos gehandeld op het moment dat het schuldenplafond werd bereikt. [Het ‘schuldenplafond’ is een limiet op de leningen die de Amerikaanse overheid mag afsluiten. Als dat wordt bereikt en het Congres stemt niet in met verhoging, dan kan de federale overheid geen geld meer uitgeven. De Republikeinen onder McCarthy weigerden lange tijd in te stemmen, red.]

Wat we in de auto-industrie zien – de enorme salarissen aan de top, werknemers die achterblijven – gebeurt ook in de rest van Amerika

„Mijn kritiek op de Democratische Partij bestaat eruit dat zij niet langer steun geeft aan de werkende klasse in de VS. De partij zou zichzelf weer moeten openen voor jonge mensen, voor arbeiders en met hen een nieuwe richting inslaan. Ik hoop op een revolutie binnen de Democratische Partij.”

Is die in zicht?

„Er gebeurt op dit moment iets heel interessants. In allerlei sectoren van de Amerikaanse economie zijn stakingen aan de gang die door heel goede vakbondsleiders worden geleid. De autowerkers in Detroit, verpleegkundigen, dokters zelfs die een vakbond willen vormen. De leider van de grote Teamsters-vakbond, Sean O’Brien, hoefde alleen maar te dreigen met een staking tegen bezorgdienst UPS of het bedrijf ging overstag. Nu hebben pakjesbezorgers het beste contract in jaren.

„Ik was in Detroit en sprak met stakingsleider Shawn Fain. Hij slaagt erin het gevecht van zijn leden te verheffen tot het gevecht van de Amerikaanse arbeidersklasse. Alles wat we in de auto-industrie zien, de enorme salarissen van de top, waarbij de lonen van de werknemers steeds verder achterblijven, gebeurt ook in de rest van Amerika.”

Lees ook: Vakbondsleider Shawn Fain blaast vakbeweging nieuw leven in met felle kritiek op ‘corporate greed’

In uw boek raadt u de Democratische Partij aan zich aan de zijde van de vakbonden te scharen. President Biden…

„Ja! Ja! Biden is onlangs naar Detroit gereisd om de vakbond te steunen. Het is toch wat hè. Dat is ongekend.”

U schrijft dat de meeste Amerikanen sympathiek staan tegenover hogere lonen en betere verzekeringen voor arbeiders. Hoe verklaart u dat veel arbeiders zijn overgestoken naar de Republikeinse Partij van Donald Trump?

„Niemand zal op de Republikeinse Partij stemmen omdat ze willen bezuinigen op sociale uitkeringen of op het ziekenfonds. Daar is 90 procent van de Amerikanen tegen. Ze krijgen stemmen van arbeiders wegens haar standpunt over wapenbezit, abortus of andere meer culturele kwesties.

„Als de Democraten die kiezers willen terugwinnen, dan moeten ze precies doen wat Biden heeft gedaan: de mouwen opstropen en op zoek gaan naar kwesties die arbeiders aangaan. Waarom betalen Amerikanen gemiddeld meer dan twee keer zoveel aan gezondheidszorg dan jullie hier? Waarom zijn 85 miljoen mensen niet verzekerd? Waarom is onderwijs niet gratis? Waarom brokkelt de kinderopvang af?”

En toch blijft de steun voor Trump in peilingen ongeveer even groot als voor Biden.

„Het merk ‘Democratische Partij’ is verzwakt. Mensen geloven daar niet meer in – en dat gaat verder dan de VS. Bestáát de Parti Socialiste in Frankrijk nog wel?”

U schrijft dat belangrijke vragen in het Amerikaanse publieke debat ongevraagd blijven. Zoals: ‘Hoe kan de politiek de fossiele industrie verantwoording laten afleggen voor schade aan milieu en klimaatverandering?’

„Herinner je je dat in de jaren negentig openbaar aanklagers van verschillende staten de tabaksindustrie aanklaagden? De topmensen van de grote sigarettenmerken hebben uiteindelijk toegegeven wat ze jarenlang hadden ontkend: dat roken kanker veroorzaakt. En ze hebben met miljarden en miljarden schadeclaims afgekocht.

Je moet die klootzakken – neem me niet kwalijk – zeggen: je mag niet doorgaan met het kapotmaken van de planeet

„Niet lang geleden heeft hoofdaanklager Keith Ellison van Minnesota hetzelfde gedaan met de olie- en gasbedrijven. Wij moeten als belastingbetalers miljarden betalen om de gevolgen van klimaatverandering proberen te verzachten. Deze bedrijven doen hetzelfde als destijds de tabaksindustrie: liegen dat ze niet weten dat de uitstoot van hun product een negatieve invloed op het klimaat heeft. In feite weten ze dat al sinds, meen ik, de jaren zestig. De aanklager heeft hen aangemerkt als een criminele organisatie. Je moet die klootzakken – neem me niet kwalijk – zeggen: je mag niet doorgaan met het kapotmaken van de planeet.”

Uw uitgever zei dat u helemaal geen zin had in vragen over de leeftijd van president Biden, die u steunt bij zijn herverkiezing. U bent twee jaar ouder dan hij. Ziet u iemand in de politieke of maatschappelijke arena die het stokje van u kan overnemen?

„Toen ik in 1990 voor het eerst in het Huis van Afgevaardigden werd gekozen, heb ik de Progressive Caucus, de progressieve factie, opgericht. Daar zaten destijds vijf mensen in. Nu zijn ze met meer dan honderd. Briljante, felle, geweldige mensen die vechten voor economische gerechtigheid, voor het milieu en tegen racisme. De meeste mensen weten wel wie afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez is, maar zoals zij zijn er nu veel meer. Er zit een opwindende dynamiek in de progressieve beweging.”

Bernie Sanders, Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme. Vertaling: Manon Verhagen. Uitgever: Bot. Prijs: € 25,-.